به گزارش سیمرغ ما، روز سه شنبه ۲۳ آبان همزمان با فرا رسیدن هفته کتاب و کتاب خوانی به عنوان روز “کتاب، کودک و نوجوان و خانواده” نا مگذاری شده است. در ابتدا لازم میدانیم به موضوع سرانه کم مطالعه کتاب در ایران اشاره کنیم که متاسفانه مقدار آن از حد استانداردهای جهانی بسیار کمتر است. […]
به گزارش سیمرغ ما، روز سه شنبه ۲۳ آبان همزمان با فرا رسیدن هفته کتاب و کتاب خوانی به عنوان روز “کتاب، کودک و نوجوان و خانواده” نا مگذاری شده است.
در ابتدا لازم میدانیم به موضوع سرانه کم مطالعه کتاب در ایران اشاره کنیم که متاسفانه مقدار آن از حد استانداردهای جهانی بسیار کمتر است. لذا با این مقدمه میتوان ادعا کرد، هفته کتاب و کتابخوانی به نوبه خود میتواند بهانه ای برای افزایش سرانه مطالعه در کشورمان باشد.
همه ما معتقدیم که سیر تربیتی فرزندانمان را باید از همان کودکی آغاز کنیم. چراکه اصلاح نگرش، باورها و رفتارها در نوجوانی و جوانی به مراتب دشوارتر از سالهای آغازین تولد انسان است. همانگونه که مولی الموحدین علی(ع) فرمودند «تعلّموا العلم صغارا، تسودوا به کبارا؛ در خردسالی علم بیاموزید تا در بزرگسالی به برتری و سیادت و آقایی نائل شوید.» ۱
اگرچه در عصر حاضر به نوعی رسانهها و ابزارهای نوین اجتماعی، در رشد افکار کودکان سهیم هستند، اما همهی اینها به صورت گذرا بوده و موجب پرورش صحیح ذهن بچهها نمیشوند، اینجاست که ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در کودک به عنوان یک نیاز ضروری احساس میشود.
همچنین میتوان گفت انس کودکان با کتاب، ضمانتی بر شکلگیری نسلی فرهیخته برای آینده جامعهی ماست. اینجاست که همه ما باید در تحقق این مهم نقش پررنگ داشته باشیم. در این راستا خانواده در کنار نهادهای متولی و در مجموع تمام استعدادهایی که در جامعه وجود دارد، باید دست در دست هم داده و فرهنگ کتابخوانی را بخصوص در قشر کودکان ترویج دهند.
از آنجایی که امروز در کشور شاهد سیر نزولی قشر کتابخوان نسبت به گذشته هستیم، لذا این هفته باید بهانهای برای ورود کتاب به زندگی کودکان شود تا بلکه بتوانیم جلوی این معضل بزرگ فرهنگی را بگیریم. امیرالمومین(ع) چه زیبا فرمودند «اَلعِلم فی الصغر کالنقش فی الحجر؛ آموختن تخیل کودکان در کودکی مانند نقش زدن بر سنگ است که ماندگار می ماند.» ۲
وقتی صحبت از ترویج کتابخوانی میشود، بلافاصله نگاهها به سمت کودکان میرود. یادمان نرود؛ مطالعه یعنی پختگی سیرت انسان، یعنی آگاهی که نتیجه آن دوری از جهالت است. لذا همه ما باید تلاش کنیم تا با ساختن جامعه ای فرهیخته، جهانی به دور از نابودی، جنگ، فقر و نابرابری و تبعیض بسازیم تا هر روز شاهد جنگ جدیدی در گوشه ای از دنیا نباشیم.
در پایان باید اذعان کرد، هر یک از ما به عنوان افراد جامعه در تحقق این امر مسئولیت مهمی به عهده داریم و نباید از آن غافل شویم. كودكان و نوجوانان يعني آيندهسازان کشور. پس تا زمانی که در دوران تربیتپذیری هستند برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی دست به کار شویم.
پینوشت:
۱- شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج۲، ص ۲۶۷
۲- بحارالانوار، ج۱، ص ۲۲۴
جابر اسلامی
فعال رسانه ای